sedanSe månadsrapporterna för mars för respektive fond nedan:
Förvaltarkommentar
Som vi redogjorde för i vårt senaste utskick påbörjade vi i februari en kraftig förändring av profilen på fonderna. Under mars månad har den processen fortgått och är nu närmast fullbordad. Under perioden februari-mars har vi omsatt ca 55 % av resp portfölj, vilket medfört nedan förändringar och portföljer.
CB European Quality Fund
De största förändringarna sedan årsskiftet gällande länder är att vi ökat +19 % i Tyskland och minskat -14 % i Storbritannien, som idag utgör 28 % resp 8 % av portföljen. De största förändringarna sedan årsskiftet gällande sektorer är att vi ökat +16 % i finans och minskat -9 % i industri, som idag utgör 38 % resp 33 % av portföljen.
Fondens största exponering är idag mot finans, primärt i form av försäkringsbolag som är ett sätt att få kvalitativ exponering mot finanssektorn som inte påverkas så mycket av tullar och samtidigt gynnas av ett strukturellt lite högre ränteläge samt ev kommande avregleringar. Sektorn material har vi ökat +8 % för att få en större exponering mot de stora stimulansåtgärder inom infrastruktur som står för dörren, framförallt i Tyskland.
Förändringar i lands- samt sektorexponering sedan årsskiftet 2024/2025


Portföljen per 31 mars

CB Save Earth Fund
Den största förändringen gällande regioner är att vi ökat kraftigt mot Europa på bekostnad av USA, som idag utgör 54 % resp 32 % av portföljen. Därtill har vi minskat exponeringen mot vatten till förmån för miljöteknik i framförallt Europa, då vår bedömning är att stora investeringar i infrastruktur i Europa kommer ge positiva spill-off effekter på bolag inom miljöteknik.
Förändringar i region- samt miljösektorexponering sedan årsskiftet 2024/2025


Portföljen per 31 mars

Europa vs USA och Value vs Growth
Vi tror att för första gången på 17 år (!) ser vi nu ett trendbrott i bemärkelsen att Europa börjar överavkasta mot USA. Europa hade per senaste årsskiftet underavkastat -70 % mot USA sedan 2007 – aldrig tidigare (med data sedan 1969) har Europa underavkastat så mycket och så länge. Sedan årsskiftet har Europa överavkastat +16 % mot USA, samtidigt som värdebolag kraftigt överavkastat mot tillväxtbolag. Europa vs USA och Value vs Growth har tydligt hängt samman sedan åtminstone millennieskiftet. I nedan graf framstår det som att båda de trenderna, som pågått sedan 2006/2007, är slut.
