Idag gästade vår förvaltare, partner och vd Alexander Jansson EFN:s Gabriel Mellqvist och Kelly Connelin i Börslunch, tillsammans med Folksams chefsekonom Marcus Svedberg, för att diskutera handelskrig, USA vs Europa, USD vs EUR och om ev eldupphör/fred i Ukraina samt Tysklands nyval kan bli triggers för vändningen Europa väntat på.
Fredsavtal under 2025?
Byggbolaget NCC rapporterade idag, och även om aktien handlades ned, levererade bolaget – likt sina konkurrenter som hittills rapporterat – en bra rapport. Under dagens Börslunch diskuterades frågan om man ska äga eller inte äga byggbolag, särskilt med tanke på den byggboom som spås följa om det blir fred i Ukraina. Marknaden tycks redan positionera sig för detta scenario, vilket kan skapa en intressant tradingmöjlighet.
Alexander Jansson menar att förutsättningarna för att ett fredsavtal ska nås under 2025 är goda, och att europeiska byggbolag redan börjat gynnas av den optimism som omger en potentiell återuppbyggnad. Marcus Svedberg är inne på att ett fredsavtal, oavsett när det kommer, sannolikt leder till ett omfattande stimulanspaket. Han pekar även på att det finns flera underliggande krafter som kan gynna byggsektorn på längre sikt.
USA vs Europa – En nödvändig förändring
Europa har underpresterat ekonomiskt sedan 2007, och det finns tecken på att något strukturellt är fel. Mario Draghis rapport från hösten 2024 belyste flera av dessa problem, vilket har lett till en ökad insikt om att förändring är oundviklig. Både Alexander Jansson och Marcus Svedberg var överens om att när Europa väl tvingas till förändring, kommer något också att hända – och det kan bli positivt för regionens framtid.
Kan Tysklands nyval bli en vändning?
Här gick åsikterna isär. Alexander Jansson menar att det tyska nyvalet sannolikt inte blir den avgörande vändpunkten, baserat på prognoserna om hur maktfördelningen kan komma att se ut. Marcus Svedberg ser däremot möjligheter till förändring.
Titta på Börslunch här.
Tänk på att alla investeringar innebär risk. Andelskurser kan öka eller minska i värde och investeringar är alltid förenat med en risk för förlust. Historisk avkastning är aldrig en garanti för framtida avkastning.