Hur mycket kan du om risk? Vet du hur stor risken är i din fondportfölj?  Vår portföljförvaltare och partner Marcus Grimfors berättar mer i denna artikel.

 

Vad innebär risk?

Vi definierar risken för våra två portföljer som standardavvikelse. Detta värde speglar hur mycket avkastningen för fonderna har svängt de senaste fem åren. Tidsperioden kan variera men fem år är vår standard. Ju högre standardavvikelse desto högre risk och tvärtom. Vi har idag en lägre standardavvikelse för Save Earth Fund jämfört med både globala och svenska aktier.

Standardavvikelse 5 år per 31 mars 2023 (SEK): 

Save Earth Fund: 15,1 %

MSCI World Net:  16,3 %

MSCI Sweden Net: 20,4 %

En miljöfond med lägre risk än miljö och globala aktier

Vårt mål för Save Earth Fund är att erbjuda fondägare en fondportfölj med lägre risk än både globala aktier och miljöaktier.

Som man kan se på bilden nedan så är risken för sektorerna vatten, miljöteknik och förnybar energi högre än globala aktier (MSCI World Net). Ändå är risken i fonden lägre än globala aktier. Hur är det möjligt? Vilken strategi använder vi för att lyckas med detta?

Avkastning och risk, 5 år (SEK) per 31 mars 2023:

*Vatten: iShares Global Water Index ETF; Miljöteknik: Cleantech Index TR; Förnybar Energi: Invesco Global Clean Energy ETF

  • Vattensektorn är den mest mogna / stabila av de tre. I och med att basen i portföljen är vatten, följt av miljöteknik så är förnybar energi snarare ett komplement. Fonden har endast en liten del i den mest volatila sektorn förnybar energi, men är ändå exponerad mot sektorn genom andra mer mogna bolag. Miljöteknik är också en stor del av portföljen, ibland större än vatten.

  • Sektorerna går sällan bra eller dåligt samtidigt. När en sektor går dåligt kan någon annan oftast kompensera. Se bild nedan.

  • Riskspridningen hjälper givetvis, vi har idag cirka 40 innehav i fonden. Vi har valt aktier och bolag som klarar nedgång bättre än vissa andra i dessa sektorer.

  • Vi skyddar även fonden mot nedgångar genom att bland annat öka kassan i fonden i vissa perioder vilket är en relativt unik strategi jämfört med andra fonder. Vi ökar kassan vid stora nedgångar (kassan kan då utgöra upp till 20% av förvaltat kapital), vilket innebär att vi kan placera den på banken och då få en riskfri ränta under en viss period när aktiemarknaden går ner.

Risk vs avkastning

Sharpekvoten är ett mått som används för att bedöma hur riskfylld en portfölj är i förhållande till sin avkastning. Sharpekvoten är ett bra mått för att jämföra fonder eftersom den tar hänsyn till både fondens avgift, avkastning och risk.

Sharpe beräknas så här: fondens avkastning per år / standardavvikelse

För ett långsiktigt sparande bör Sharpekvoten vara över 0,5. På fem år har Save Earth Fund utvecklats bättre än både globala och svenska aktier (per 31 mars 2023).

Save Earth Funds riskjusterade avkastning (Sharpe) är för perioden 0,87, vilket är högre än för samtliga tre miljösektorer som vi investerar i och även jämfört med globala och svenska aktier. Sharpe är även relativt hög jämfört med flera konkurrenter och fonder inom miljö.

*Vatten: iShares Global Water Index ETF; Miljöteknik: Cleantech Index TR; Förnybar Energi: Invesco Global Clean Energy ETF

Vilken motståndskraft har fonden när marknaden går ner? 

Save Earth Funds målsättning är att klara sig bättre än den globala aktiemarknaden i nedgång. Fonden har i ca 75 % av fallen klarat sig bättre än globala aktier (MSCI World Net) i nedgång, se nedan bild. Save Earth Fund har slagit index i alla nedgångar som är större än 20%.

Fonden jämfört med MSCI World Net under de största nedgångsperioderna (SEK):

Andelskurser kan öka eller minska i värde och investeringar är alltid förenat med en risk för förlust. Historisk avkastning och risknivå är aldrig en garanti för framtida avkastning och risknivå. Informationen i denna artikel är vad vi med vår kunskap tror är korrekt baserat på den information som gjorts tillgänglig för oss för denna artikels framtagande. Ingen utfästelse eller garanti av något slag, uttryckligen eller underförstått, görs om dess fullständighet, riktighet, tillförlitlighet eller lämplighet.

Ingenting i denna artikel skall anses utgöra en ekonomisk, juridisk, skatte- eller annan rådgivning av något slag och ingen information i denna artikel ska utgöra eller anses utgöra en uppmaning eller ett erbjudande att köpa eller investera i de finansiella produkter som har tagits upp i dokumentet.